Presentation of “A Game of Thrones” comic issue 16

(0)

Ο Ned Stark έχει προειδοποιήσει την Cersei να εξαφανιστεί από την πρωτεύουσα, αλλά αντί γι’ αυτό βλέπει τους άντρες των Lannister σε σχεδόν επιδεικτικές στρατιωτικές ασκήσεις…

(2)

Το μόνο δεδομένο για τον Ned είναι ότι πρέπει οι κόρες του να φύγουν από το King’s Landing, κάτι που η Sansa δεν μπορεί να αντέξει. Ωστόσο, ο Ned πρέπει να την απογοητεύσει και να της απαγορεύσει έστω και να δει για λίγο τον Joffrey Baratheon. Απ’ την άλλη, επιτρέπει στην μικρή Arya να παρακολουθήσει ένα τελευταίο μάθημα “χορού” με τον ξιφομάχο Syrio Forel.

(3)

Στη συνέχεια, το “Χέρι του Βασιλιά” και προς το παρόν ανεπίσημος άρχοντας του Westeros, συγκαλεί το “μικρό συμβούλιο”—μέσα στο οποίο και ο Ser Barristan Selmy της Βασιλικής φρουράς—για να συζητηθεί τι θα γίνει με το ζήτημα της διαδοχής. Το μόνο μέλος, που λείπει από τη συνάντηση, είναι ο αδελφός του Robert Baratheon, ο Renly, που μαζί με τον Loras Tyrell έχει συγκροτήσει στρατιωτικό απόσπασμα και καταδιώκει την μυστηριώδη ομάδα εισβολέων στο Riverrun.

Αυτή και μόνο η απουσία σημαίνει μία ψήφο υποστήριξης λιγότερη και τουλάχιστον έναν στρατό κατά εκατό πολεμιστές μικρότερο, αν τα πράγματα ξεφύγουν απ’ την τάξη…

(5a)

Πάντως, την κατευθυντήριο γραμμή για την απόφαση του συμβουλίου δίνει η διαθήκη, που υπαγόρευσε ο ετοιμοθάνατος Robert στον παλιό συμπολεμιστή του από το Winterfell, υπό την παρουσία των Renly Baratheon και Grand Maester Pycelle.

Η άθικτη σφραγίδα αποτελεί εγγύηση ότι δεν έχει αλλοιωθεί τίποτα στις τελευταίες επιθυμίες του βασιλιά των επτά Ρηγάτων.

(5b)

Όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ned ζητάει από τους παριστάμενους να τον ορίσουν “Προστάτη του Βασιλείου”, ένας αγγελιαφόρος του Joffrey καλεί το “μικρό συμβούλιο” να συναντήσει τον Βασιλιά, όπως ήδη αποκαλεί τον εαυτό του ο Joffrey, στην αίθουσα του Σιδερένιου Θρόνου.

Ο Ned αμέσως διορθώνει ότι ο Βασιλιάς είναι νεκρός, αλλά παρόλα αυτά θα μεταβεί ευχαρίστως το “μικρό συμβούλιο” στο παλάτι για χάρη του γιου του Βασιλιά.

(6)

Πηγαίνοντας προς το παλάτι με τη συνοδεία αποσπάσματος της Φρουράς της Πόλης, ο Ned σκέπτεται ότι ο πραγματικός διάδοχος του θρόνου δεν θα πρέπει να είναι άλλος από τον μεγαλύτερο σε ηλικία του οίκου των Baratheon, ο Stannis, στον οποίο και θέλει να παραδώσει την εξουσία όταν θα χρισθεί “Προστάτης του Βασιλείου”. Ο Joffrey δεν είναι ούτε καν απόγονος του Robert, αν εξαιρέσει κανείς ότι αυτό το παρανοϊκό παιδί θα μπορέσει μόνο να μείνει γνωστό στην ιστορία του Westeros ως ένας ακόμα καταστροφικός άρχοντας.

Παράλληλα με αυτές τις σκέψεις, ο Ned διαπιστώνει ότι στον δρόμο δεν φαίνεται το παραμικρό ίχνος από τους άντρες των Lannister και ότι οι πολεμιστές της Φρουράς της Πόλης, με τον χρυσό χιτώνα, βρίσκονται παντού.

Ο Ned ελπίζει ότι όλα έχουν πάει καλά με την εξαγορά της Φρουράς, όπως ζήτησε εμπιστευτικά από τον Pyter Baelish να πραγματοποιήσει.

(7)

Πολύ σύντομα η ομάδα καταλήγει στην αίθουσα του θρόνου, όπου ο Joffrey βρίσκεται σε θέση αναμονής.

Όταν άραγε του ζητηθεί να αφήσει τον θρόνο, εκείνος θα το δεχτεί εύκολα;

(8)

Προς το παρόν, ο νεαρός Baratheon απαιτεί από τους συμβούλους να κανονίσουν την ίδια κιόλας μέρα τη στέψη του.

(9)

Όμως, ο Eddard Stark δεν συμφωνεί και παραδίδει τη διαθήκη του Robert στην Cersei.

(9b)

Η χήρα Βασίλισσα την σκίζει επιδεικτικά και απαιτεί από τον Eddard να ορκιστεί πίστη στο γιο της και να εξαφανιστεί στο Winterfell για το υπόλοιπο της ζωής του.

(9c)

Ο Eddard δεν το δέχεται, γιατί πολύ απλά ο νόμιμος διάδοχος είναι ο Stannis.

(10a)

Η Cersei ανεβάζει αμέσως τους τόνους και απαιτεί από τον διοικητή της Βασιλικής Φρουράς, Barristan Selmy, να συλλάβει τον προδότη.

(10b)

Επιπρόσθετα, o Joffrey απαιτεί απ’ τον Σιδερένιο Θρόνο τον θάνατο του Eddard, κάνοντας τα πράγματα δυσκολότερα, οπότε ο Ned βλέπει πλέον ότι δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο για συζήτηση και προχωράει στο δεύτερο μέρος του σχεδίου.

(10c)

Μα δίνοντας εντολή στη Φρουρά να συλλάβει τον Joffrey, ξαφνικά απ’ το πουθενά ξεπετάγονται άντρες των Lannister και, μαζί με αρκετούς από την Φρουρά, εξουδετερώνουν όσους πιθανόν να είναι μαζί με τον Eddard στην συνωμοσία.

(11a)

Πραγματικά, ο Ned έπρεπε να ακούσει τη συμβουλή του Baelish, όταν τον πρωτογνώρισε και να μην έχει εμπιστοσύνη σε απολύτως κανέναν. Μα τώρα πια είναι αργά…

(11b)

Όχι πολύ μακριά από εκεί, η Arya προσπαθεί υποτυπωδώς να αντιμετωπίσει τον φημισμένο ξιφομάχο Forel, που σχεδόν την αντιμετωπίζει ακίνητος.

(12)

Στο διάλειμμα των ασκήσεων, ο Syrio μιλάει για τα χρόνια που ήταν στο Braavos. Όταν βρισκόταν εκεί, το “πρώτο ξίφος” του άρχοντα της περιοχής είχε μόλις πεθάνει, και ένας άξιος αντικαταστάτης ήταν επιτακτική ανάγκη.

(13)

Ο άρχοντας, λοιπόν, έμαθε για τον Forel και αποφάσισε να τον δοκιμάσει μέσα από μία μυστηριώδη δοκιμασία, με την οποία είχε κρίνει πάμπολλους ξιφομάχους και τους είχε απορρίψει.

Στη συνάντηση των δύο αντρών, ο ηγεμόνας του Braavos έδειξε τη γάτα του στον Syrio και τον ρώτησε αν είχε ξαναδεί ποτέ του κάτι τόσο εξωτικό σαν αυτήν. Πραγματικά, μπορεί να είχαν μεταφερθεί στη θαλάσσια αυτή επικράτεια πολλά εξωτικά πλάσματα από τα ταξίδια των ναυτικών, αλλά για τον Forel το συγκεκριμένο “εξωτικό” ον δεν ήταν παρά μια κοινή γάτα, σαν τις τόσες και τόσες που έβλεπε καθημερινά στους δρόμους.

Απ’ αυτή την απάντηση, ο ηγεμόνας έκρινε ότι είχε βρει το επόμενο “Πρώτο ξίφος”. Ο Syrio Forel έβλεπε τα πράγματα όπως ήταν, χωρίς να τον θολώνουν περιστάσεις και αισθήματα.

(14)

Μα ξαφνικά, η γοητευτική αφήγηση διακόπτεται. Άντρες των Lannister εμφανίζονται και ζητούν από την Arya να τους ακολουθήσει.

(15a)

Τόσο ο Syrio, όσο και η Arya βλέπουν ότι η κατάσταση κρύβει κίνδυνο και απειλή.

(15b)

Κι όταν ο Forel αρνείται να αφήσει την μαθήτριά του στους ερυθροχίτωνες Lannister,

(15c)

ξεκινάει μία παράδοξη ξιφομαχία, όπου η ευφυΐα, η ευκινησία και η προβλεπτική ικανότητα του τρομερού ξιφομάχου αντισταθμίζουν την αδυναμία ενός και μόνο ξύλινου εκπαιδευτικού ξίφους απέναντι στα θανατηφόρα σπαθιά τόσων εχθρών, οι οποίοι αρχίζουν να εξοντώνονται μεθοδικά, ένας προς έναν.

(17)

Η Arya δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ για τι είδους ξιφομαχία είναι ικανός ο εκπαιδευτής της, συνειδητοποιώντας, επιπλέον, ότι στα μαθήματα την αντιμετώπιζε αν ήθελε ο Syrio και χωρίς όπλα.

Όμως, την έκβαση του τωρινού αγώνα δεν θα την μάθει ποτέ το κορίτσι από τον Βορρά. Ο Forel τής φωνάζει να εξαφανιστεί, και εκείνη υπακούει αμέσως.

Δεν θα μάθει ποτέ αν τελικά ο δάσκαλός της έπεσε νεκρός σε αυτή την άνιση ξιφομαχία. Φεύγοντας, η Arya το μόνο που βλέπει είναι ότι ο Forel έχει μείνει αντιμέτωπος με έναν πολεμιστή πια, αλλά με σπασμένο κοντάρι…

(18)

Χωρίς να προλαβαίνει να αναρωτηθεί τίποτα, η Arya προσπαθεί να είναι απρόβλεπτη στη διαφυγή της, όπως της δίδαξε ο δάσκαλός της,

(19a)

κι έτσι, αντί να βγει στους δρόμους, κρύβεται σε υπόγεια.

(19b)

Κυκλοφορώντας σιωπηλά και γρήγορα, σαν τις γάτες που της είχε βάλει άσκηση ο Forel να κυνηγάει, καταλήγει κάποια στιγμή τυχαία στην εγκαταλελειμμένη άμαξα με τα πράγματά της. Αν υπήρχε λίγος χρόνος ακόμα, εκείνη και η Sansa θα είχαν φύγει πια από το King’s Landing. Τουλάχιστον τώρα μπορεί να πάρει κάποια ρούχα για να μεταμφιεστεί, αλλά και να οπλιστεί με το “Κεντρί” που της είχε κάνει δώρο ο ετεροθαλής αδελφός της, Jon Snow, όταν έφευγε για το Βόρειο Τείχος.

(20)

Μα ξαφνικά, ένας χωρικός την αναγνωρίζει.

Ένας χωρικός πιστός στη Βασίλισσα…

Στριμωγμένη η Arya σε μια γωνιά, ξεχνάει τα όσα λίγα έχει μάθει για ξιφομαχία και μόνο ένα πράγμα έρχεται στο μυαλό της.

(21a)

«Τρύπησέ τους με τη μύτη», όπως της είχε πει αστεία ο Jon Snow χαρίζοντάς της το ξίφος.

(21b)

Μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη, η Arya δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο από το να συμμαζέψει γρήγορα τον εαυτό της και να κρυφτεί. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφτανε η ώρα, όπου η Arya θα αναγκαζόταν να πραγματοποιήσει στυγνά τον πρώτο της φόνο…

(22)

Ήρεμη σαν νερό, σιωπηλή σαν σκιά, η Arya

(23)

αποφασίζει να κρυφτεί στα υπόγεια του παλατιού και να περιμένει δίπλα στους σκελετούς των δράκων των Targaryen, ώστε να ξεχαστεί για λίγο η ύπαρξή της.

(24)

Η τύχη της Sansa, απ’ την άλλη, μολονότι διαδραματίζεται στο φως, είναι εξίσου σκοτεινή. Αιχμάλωτη σε κάποιο δωμάτιο του παλατιού, δέχεται έναν απεσταλμένο της Βασίλισσας, που θα την οδηγήσει στο νέο “μικρό συμβούλιο”.

(25)

Η Cersei αρχίζει την κουβέντα, λέγοντας ότι θεωρεί την Sansa σαν κόρη της και ότι ο Joffrey την αγαπάει.

(26)

Αλλά ο πατέρας της προσπάθησε να καταπατήσει τους όρκους του ως “Χέρι το Βασιλιά” για να κλέψει τον θρόνο.

(27)

Η Arya δεν μπορεί να το πιστέψει, κι έτσι η Cersei τής δείχνει το γράμμα που συνέταξε ο Eddard, προσκαλώντας τον Stannis στον θρόνο.

Κι ως εκ τούτου, δεν μπορεί να παντρέψει η χήρα Βασίλισσα τον γιο της με την κόρη ενός προδότη.

Η Sansa δεν έχει καταλάβει ακόμα πλήρως τι συμβαίνει εδώ, αλλά, αφού αγαπάει τον Joffrey, δεν μπορεί να δεχτεί την απάντηση.

Η βασίλισσα το αναγνωρίζει αυτό, βέβαια. Εξάλλου η Sansa την είχε ενημερώσει κρυφά ότι ο πατέρας της διέταξε την αποχώρηση της ίδιας και της Arya από το King’s Landing, επιτρέποντάς της έτσι να οργανώσει καλύτερα τις κινήσεις της…

(28)

Λίγο πιο πίσω, ο Baelish παρακολουθεί με ενδιαφέρον και σχολιάζει ότι η Sansa τού θυμίζει την Catelyn Stark στην ηλικία της…

(28b)

Τελικά δεν αργεί η ώρα, που η Cersei πείθει την Sansa να γράψει ένα γράμμα στο Winterfell και να ζητήσει να μην επιχειρήσουν οι Stark οτιδήποτε, για να εκδικηθούν για τη σύλληψη του Ned.

(30)

Η Sansa δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, αλλά είναι όμηρος των Lannister, και η θέση της είναι εξίσου τραγική και δύσκολη όσο της Arya.

(30b)

Ίσως, μάλιστα, στο εγγύς μέλλον να αποδειχτεί ακόμα τραγικότερη από της μικρής της αδελφής…

(30c)

Comics Magic

(1)

Posted on 13/10/2013, in Εκδόσεις Εξωτερικού, Εκδόσεις Εξωτερικού: ΗΠΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Βασίλειε, εύγε κόμικς – σύντροφε και συναγωνιστή! Το πεθυμήσαμε, είναι αλήθεια, αλλά επέστρεψε!

    Να σας πω, ειδικά για τους «παλιούς» εδώ μέσα, όταν από σήμερα ξεκίνησε και η προσφορά της εφημερίδας «Θέμα», με τους τόμους των 5 τευχών του Μικρού Ήρωα, με αυθεντικά εξώφυλλα. Σήμερα, μαζί με τον τόμο και μια πανέξυπνη αφίσα… Δείτε στην σχετική μας κατηγορία και θα καταλάβετε… Ακόμα, από χθες η Espresso ξεκίνησε κι αυτή την προσφορά σε dvd προς τους αναγνώστες, μια σειράς αρκετά έως πολύ δυσεύρετων Ελληνικών πολεμικών ταινιών, που δεν έχουν κυκλοφορήσει σε αυτό το φορμάτ μέχρι σήμερα. Η πρώτη, χθες, ήταν το «Δώστε τα χέρια».

    Μου αρέσει!

  2. Ε ναι, ένα τεύχος το μήνα ή το δίμηνο. Πιστεύω ότι μόλις κυκλοφορήσει το τελευταίο βιβλίο ολόκληρης της σειράς (σε 5-6 χρόνια ακόμα), ταυτόχρονα θα πλησιάζει και το τέλος αυτού του τίτλου.

    Πάντω πολλές με τα δικά μας σχετικές προσφορές στις εφημερίδες αυτόν τον καιρό.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.