Τα κρυμμένα ακρωνύμια «D.U.C.K.» στο έργο του Don Rosa 4

Πάει, όνειρο ήταν και τελείωσε αυτό το αφιέρωμα…

Τουλάχιστον θα έχουμε να παρηγοριόμαστε με τα υπόλοιπα τεύχη του εκπληκτικού «The Sandman Overture», του Neil Gaiman, τους υπόλοιπους μήνες, για να ξεχάσουμε τον πόνο μας.

Οπότε, για φινάλε, σας παρουσιάζουμε τα εναπομείναντα καρέ από τις ιστορίες του Ρόσα, στις οποίες κρύβεται η λέξη «D.U.C.K.», όπως, επίσης, και εξώφυλλα από το δικό μας περιοδικό «Κόμιξ», με το ίδιο θέμα, καθώς και το πιο αγαπημένο μας μυστικό στη δουλειά του Don Rosa, για το οποίο έχουμε μερικά…»απωθημένα» και θα το κάνουμε το θέμα «σμπαράλια» στο υπόλοιπο μισό του άρθρου…

Ας βάλουμε, λοιπόν, εδώ μια φωτό των Rosa, Gaiman, για γούρι (μιας και το αμέσως από πάνω άρθρο σήμερα αφορά στην τελευταία δημιουργία του μαυροφορεμένου, σαν Dreamlord, κυρίου από τα αριστερά)—και, αλήθεια, γιατί μου φαίνεται ότι οι δυο τους για κάποιο λόγο κάνουν την «D.U.C.K.», ε, συγγνώμη, την πάπια;

Μια περίεργη αίσθηση, έχουμε με αυτή την εικόνα αλλά, τέλος πάντων, ας προχωρήσουμε παρακάτω…

Don Rosa - Neil Gaiman

Don Rosa: It will soon be over! It’s like a dream come true!
Neil Gaiman: Don’t mention the word «dream» again, Don! Because of the «Sandman Overture», he will be torturing me by covering the rest issues of my Sandman Overture Dreamlord. I’ d rather drink a bottle of «mourounolado» instead!
Don Rosa: Keep Smiling, Neil, and when he turns his head, start running!

Καλό μας κυνήγι στα εναπομείναντα καρέ από τις ιστορίες (κι όπως πάντα στη μεγαλύτερη δυνατή μεγέθυνση που πετύχαμε, προς διευκόλυνσή σας) :

21 20 19 30

Σειρά έχουν τα εξώφυλλα περιοδικού «ΚΟΜΙΞ» με τα δικά τους κρυμμένα «D.U.C.K.», με εικόνες σε καλές, πιστεύουμε, διαστάσεις, προκειμένου να κάνετε την έρευνά σας αποδοτικά (εκτός κι αν έχετε τα σχετικά τεύχη, οπότε δείτε από εκεί, και μετά προχωρήστε στο υπόλοιπο μισό του παρόντος άρθρου) :

ΚΧ195(όπου βλέπετε δύο εικόνες, κάντε κλικ στη δεξιά, για καλύτερη μεγέθυνση)

KX078

KX301

Στη συνέχεια, κάποια τεύχη, στα οποία, μετά από επεξεργασία του εκδότη, τα «D.U.C.K.» έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, οπότε έχουμε και μια μίνι κατηγορία «‘άνευ συναγωνισμού»

KX203

και τέλος, το αγαπημένο μας μυστικό, το οποίο θα… ξεμπροστιάσουμε, τρόπον τινά, στο τέλος του άρθρου…

The Life and Times of Scrooge McDuck - 10.5 - 26a - last panel - zoom(Ελπίζουμε με τη μεγέθυνση που βάλαμε να το εντοπίσετε γρήγορα).

Και τώρα οι βαθμολογίες (κι από κάτω τους η αντίστοιχη εικόνα) :

Βαθμός δυσκολίας: 3/10. Έτσι εκπαιδευμένοι που μου είστε δεν θα χρειάστηκε και πολύ για να το εντοπίσετε!

(Η αγωνία και ο ενθουσιασμός του Σκρουτζ στον πίνακα, πάνω από τη γυάλα—προς ενοικίαση—είναι όλα τα λεφτά!)

Γρήγορα στις σαγρέ επιφάνειες, ωστόσο ένα 6/10 το δικαιούται το καρέ!

Εδώ θα βάλουμε 4/10, μόνο και μόνο γιατί δεν βρίσκεται στο αρχικό καρέ, κι ας είναι, μάλιστα, μονοσέλιδη ιστορία.

Ας αρπάξουμε κατακέφαλα κι ένα 10/10, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!

Don Rosa 3

D.R. – You had it coming… B.M – This box? Really? D.R. -Not the box, you Inspector Clouseau!

3/10, αλλά πού να το προσέξουν τα παπιά στην αγωνία τους;

Ανεβήκαμε Βόρεια, Καβάλα, κοιτάξαμε Νότια, προς το τεύχος που παρατήσαμε πίσω μας, και βλέποντας το εξώφυλλο ανάποδα—για ποιος ξέρει πόση ώρα—το βρήκαμε.

Πολύς μπελάς, βρε παιδί, μου και ως εκ τούτου: 9/10.

8/10. Τουλάχιστον δεν χρειάστηκε να ταξιδέψουμε σε μακρινούς τόπους, όπως οι Ντακ, για να βγάλουμε άκρη!

9/10 κι ας ήταν το δεύτερο σημείο στο οποίο έπεσε το μάτι μας.

10/10 και το τέρας της δυσκολίας κόντεψε να μας καταβροχθίσει μαζί με τα παπιά!

Don Rosa 4

D.R. – Your time has come!

2/10, έτσι, για να καυχόμαστε ότι δεν είμαστε για τα μπάζα ως ερευνητές!

Και στο μάτι μας μέσα να το έβαζε ο Ντον, δεν θα το εντοπίζαμε εύκολα, οπότε 9.5/10, γιατί το είδαμε τη στιγμή που χάναμε σχεδόν κάθε ελπίδα…

9/10, χωμένο σε κάτι σημαίες για να μας βασανίζουν μερικοί-μερικοί καλλιτέχνες με βάρβαρο γούστο διασκέδασης!

Don Rosa 9

D.R. – What have I done to deserve this?

Το επόμενο μυστικό είναι πίσω από το bar code και μάλιστα τόσο μεγάλο, που μόνο 1/10 θα του βάζαμε ως βαθμό δυσκολίας (και ίσως, απ’ την άλλη, να το εξαφάνισαν από τη μακέτα οι εκδότες για αισθητικούς λόγους).

Τα πρώτα μετάλλια μάς εξαφανίζουν το ακρωνύμιο, στο οποίο, κατά τα άλλα, θα του βάζαμε 5/10 βαθμός δυσκολίας.

Και τέλος, το μυστικό των μυστικών και τρέμε κόσμε…

Don Rosa 5

D.R. – I can’t wait…

Εξετάζοντας όλα τα καρέ των παρουσιάσεων (κι έχοντας κατά νου ότι ο δημιουργός όλο και κάτι κρύβει από ακρωνύμια μέσα σε βιβλία, εφημερίδες κτλ), στην τελευταία ιστορία, στην τελευταία σελίδα και στο τελευταίο καρέ του τόμου των «Χαμένων επεισοδίων», μάς ήρθε, κάποια στιγμή να βαλθούμε να παρατηρούμε τα «ορνιθοσκαλίσματα» στο άρθρο της εφημερίδας για τη μεγάλη τύχη του Σκρουτζ να έχει το πρώτο αρκουδάκι Teddy Roosevelt Bear στην ιστορία (κι ας είναι καλά τα ανιψάκια που τον ξεστράβωσαν για τη μεγάλη του τύχη).

The Life and Times of Scrooge McDuck - 10.5 - 26a - last panel - zoomΚι εκεί παρατηρήσαμε ένα ύποπτο γράμμα «D»…

Με μεγέθυνση και επεξεργασία, μέσα από κάποιο προγραμματάκι, διαπιστώσαμε ότι δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα, εκτός ίσως από το γεγονός ότι κάπου παρακάτω κρυβόταν ένα ακόμα «D», έτσι, για να περιπαίζει o δημιουργός κάτι κορόιδα σαν και του λόγου μας! 🙂

01Αλλά ξαφνικά παρατηρήσαμε, μέσα στην απογοήτευσή μας, ότι δίπλα στο κάτω «D» υπήρχε και κάτι άλλο που έμοιαζε να λέει «R.I.P.»…

02«DN R.I.P.»…

Εδώ σαν να πέσαμε σε κάτι παράδοξο, αλλά από πάνω προσέξαμε, με κάποια έκπληξη, ότι υπήρχαν και τα γράμματα «C.B.», που δημιούργησαν αμέσως σασπένς…

03Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έχοντας πια στραμμένη την αποκλειστική προσοχή μας στο σημείο, εντοπίσαμε μερικούς αριθμούς και συνδυάζοντας, δε, τα αρχικά C.B. με αυτούς, είδαμε από τη wikipedia την ημερομηνία γέννησης και θανάτου του δημιουργού, καταλήγοντας να πιστεύουμε ότι είχαμε μπροστά μας το: «C.B. 1901–2000 R.I.P.» (rest in peace).

04«Γιούπι για για, γιούπι γιούπι για», ψάξαμε στο ίντερνετ να βρούμε πού είχε αναφερθεί ετούτο το μυστικό, που δεν έκρυβε απλώς «D.U.C.K.», αλλά ολόκληρον «Carl Barks», σαν έναν ακόμα φόρο τιμής του παιχνιδιάρη Don Rosa στο μεγάλο του ίνδαλμα—μη βρίσκοντας, ωστόσο, κάτι από συνεντεύξεις ή σχόλια στο διαδίκτυο, καταφύγαμε στη βοήθεια της μηχανής αναζήτησης «Κρίτων Pro v.o6.04.14 steady «, γιατί όσο και να το θέλαμε, ΔΕΝ υπήρχε πιθανότητα να μην το έχει δει κανείς εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια έκδοσης του τόμου.

Φυσικά, ο Κρίτων το βρήκε, σε κάποια γωνιά ενός blog, οπότε κρίμα τη χαρά και τον κόπο μας να ανακαλύψουμε κάτι που απλά υπήρχε, κι επειδή δεν είναι δίκαιο κάτι τέτοιο, αποφασίσαμε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα μέσα σε αυτό το καρέ κι ότι θα πρέπει να μυήσουμε τα πλήθη σε νέα κρυμμένα μυστικά κι αλήθειες…

Κρατηθείτε, λοιπόν, μην πέσετε κάτω απ’ τις… «αποκαλυπτικές αποκαλύψεις» (!?;) και φύγαμε!

Don Rosa 6

D.R. – I’ve had enough, I’m leaving!

Ορμώμενοι από το πάνω «D»

01βρήκαμε ένα ακόμα «D.U.C.K.» και δεν δέχομεθα αντιρρήσεις δεκαπενταυγουστιάτικα! 😉

05Επίσης, αυτό το «DN R.I.P.», κάτι μάς λέει και δεν θέλουμε να πάει το μυαλό σας σε μακαβριότητες, γιατί λέει:

«DoN, Really Irritating Pupil».

03

Πώς είμεθα τόσο σίγουροι;

Μα φυσικά στα περιστατικά συνάντησης των δύο δημιουργών, των οποίων τα ηχητικά ντοκουμέντα κατέχουμε αποκλειστικά εμείς και πάντοτε από εντελώς άκυρες…. έ, συγγνώμη, έγκυρες πηγές.

Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με εντελώς α-διασταυρωμένα στοιχεία, ο Barks δεν άντεχε αυτόν τον αναιδή Rosa, που νόμισε ότι ήταν εφάμιλλός του και ότι έκανε κάτι σπουδαίο, ο αχαΐρευτος (όταν ο ίδιος εφηύρε ολόκληρο παπιοσύμπαν, μάλιστα)!

Rosa-Barks 2

C.B. – Have you ever thought of drawing naked ducks? D.R. – Ha! I thing you’ ve lost it pal! (Hmm, what an interesting idea…)

Βέβαια, η πάνωθε εικόνα και το παντελώς φτιαχτ… αληθινό ηχητικό ντοκουμέντο είναι ακριβώς μόλις λίγο πριν ο Barks καταλήξει σε διαπληκτισμό με τον επισκέπτη του και ξεστομίσει την περίφημη φράση που έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του κυρ Ρόσα, αλλά μην μου ανησυχούτε, διότι, έχοντας, βεβαίως-βεβαίως, διασυνδέσεις με το F.B.I. (R), την επόμενη εβδομάδα θα παραλάβουμε τη φαγωμένη μπομπίνα-ντοκουμέντο (γιατί μας έστειλαν το λάθος υλικό, οι άχρηστοι, του οποίου, δυστυχώς, τα μεταφορικά θα τα πληρώσουμε εμείς)…

Τι είναι το F.B.I.(R) ρωτάτε; Μα Face Book Incredibly Ridiculous 😉

Don Rosa 8

D.R. – A hit with this thing might make him stop…

Άντε, γιατί πολλή συνομοσιολογία έχει πέσει στο ίντερνετ τον τελευταίο καιρό κι εμείς δε σηκώνουμε τέτοια στο παγωτο μας! 😀

Για το Comics Trades και τα κουκιά μπαγλάν,

Family Tree

Ουπς! Κι εδώ «D.U.C.K.»!

Posted on 13/08/2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Tributes, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. This is fascinating!

    Μου αρέσει!

  2. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: